Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Замовлення консультаційЗамовлення консультацій

Консультацію можуть замовити працівники закладів освіти м.Прилуки



Анонси подій

Опублікувати в соціальних мережах

Відвідування сайту

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Серпнева методична зустріч фахівців психологічної служби ЗЗСО, ЦТДЮ

Опубликовано 26.08.2022

Сьогодні через військову інтервенцію російської федерації до України всі учасники освітнього процесу більш, ніж будь-коли раніше, потребують психологічної підтримки і допомоги, яку необхідно здійснювати фахово і систематично. Саме про це говорили на серпневій зустрічі практичні психологи та соціальні педагоги закладів загальної середньої освіти та Центру творчості дітей та юнацтва – учасники професійної спільноти «Соціально-психологічна платформа комунікацій «Генерування ідей, навчання, та поширення практик».

Методична локація фахівців психологічної служби була проведена 26 серпня 2022 року в ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3 імені С.Г. Шовкуна, бо даний заклад освіти обладнаний укриттям на випадок повітряної тривоги. При нагоді хочемо подякувати адміністрації закладу за надані комфортні умови для роботи.

Фасилітатором зустрічі була Ірина Огорілко, психолог Прилуцького центру професійного розвитку педагогічних працівників.

Інформаційно-методичну панель провела психолог Центру ПРПП Ірина Огорілко. Долучилася до роботиі Ланіса Горбунова, спеціаліст І категорії управління освіти, яка відповідає за психологічну службу та організацію психологічної допомоги учасникам освітнього процесу. Обговорили такі питання:

  • Про діяльність психологічної служби у системі освіти в 2022-2023 навчальному році (опрацювання листа МОН України № 1/8794-22 від 02.08.2022).
  • Комплексний і системний підхід до забезпечення психологічної допомоги учасникам освітнього процесу під час війни.
  • Про терміни подання звітності з питань соціально-педагогічного патронажу.

Практична панель була проведена у форматі обміну досвідом з таких актуальних у воєнний час питань діяльності психологічної служби:

  • Психоемоційна підтримка дітей та використання засобів медіапростору для психологічної просвіти батьків під час війни. Виступила Лариса Борсяк, практичний психолог Центру творчості дітей та юнацтва.
  • Ресурсні онлайн-зустрічі з учнями 1 – 11 класів та педагогами: зняття стресу, тривоги та зміцнення емоційної стабільності. Виступила Світлана Волобуєва, практичний психолог ЗОШ І-ІІІ ступенів №9.

Дискусійна панель «Дорожня карта фахівців психологічної служби в умовах війни» викликала особливу активність учасників серпневої зустрічі. Обговорили, у якому форматі необхідно здійснити планування роботи на 2022-2023 навчальний рік, залежно від умов навчання – очна чи дистанційна форми.

Цього року важливим є питання підвищення компетентності педагогічних працівників у напрямі надання першої психологічної допомоги та оволодіння сучасними технологіями такої допомоги, проведення «психологічних хвилинок». Саме тому приділили увагу, яку роль у цьому питанні повинен виконувати практичний психолог чи соціальний педагог закладу освіти.

Не обійшли і питання впровадження одночасно з традиційним консультуванням «тет-а-тет» онлайн-консультування, яке фахівці психологічної служби можуть проектувати через різні альтернативні комунікативні канали і проводити як окремий вид роботи.

Було наголошено на використанні електронних кабінетів психолога/соціального педагога на вебсайтах закладів освіти як ефективного засобу зв’язку з учасниками освітнього процесу, зокрема для інформування щодо джерел отримання психологічної допомоги, консультування тощо.

«Супервізія та інтервізія не є новою формою роботи, але саме на цей вид роботи в сучасних умовах війни є великий запит як від практичних психологів та соціальних педагогів зокрема, так і педагогічних працівників в цілому», – звернула увагу психолог Центру ПРПП Ірина Огорілко. Учасники зустрічі погодилися, адже професійна підтримка і професійний розвиток забезпечать якісне здійснення психологічного супроводу учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану в країні.

Дві години живого спілкування були продуктивними та емоційно забарвленими, адже було про що поговорити, чим надихнутися, підтримати один одного да і просто побачитися.

Як рефлексія зустрічі стало побажання психологині Ірини Огорілко своїм колегам бути постійно в контакті із собою і перевіряти, а чи мають достатньо сил, щоб працювати. Поки ми можемо контролювати свій психічний стан, ми маємо ресурс, щоб допомогти собі та іншим.

Як ресурсна вправа була зроблена колективна фотосесія у квітнику третьої школи на фоні українських символів – дерев’яної криниці та млина.

Кожен на своєму фронті разом до ПЕРЕМОГИ!