Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Замовлення консультаційЗамовлення консультацій

Консультацію можуть замовити працівники закладів освіти м.Прилуки



Анонси подій

Опублікувати в соціальних мережах

Відвідування сайту

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Директорки ЗДО про себе жінку та про себе керівницю

Опубликовано 03.05.2023

В чому сила жіночої суті? Як віднайти її в собі і прийняти? Як віднайти ресурси, які допоможуть творити нове життя в новій реальності? Про це говорили директорки закладів дошкільної освіти міста на тренінгу «Жіноча влада», який 02 травня 2023 року провела для них психолог Прилуцького центру професійного розвитку педагогічних працівників Ірина Огорілко.

Нещодавно у тренінгу з такою тематикою брали участь і директорки закладів загальної середньої освіти та Центру творчості дітей та юнацтва. Одна тематика – дві тренінгові групи. Трішки різне бачення, але емоції однаково позитивні, адже в обох випадках була комфортна, дружня атмосфера живого спілкування колег між собою.

Вправа «Я люблю себе, навіть коли…» вимагала від учасниць уміння малювати себе, аналізувати свої плюси-мінуси та розуміння необхідності добре ставитися до себе за будь-яких обставин. Виявилося, що аналізувати чи характеризувати інших – це просто, а от коли доводиться заглибитися у себе – довелося довгенько подумати. Але учасниці віднеслися до виконання цього завдання з гумором, як результат – зрозуміли, які вони усі неповторні.

Говорили про особливості мотивації професійної діяльності у жінок-керівниць. Думка учасниць тренінгу відрізнялася від соціально-психологічних досліджень, можливо тому, що керувати дитячим садком – це особлива місія, відмінна від управління іншими закладами освіти.

Досвідчені директорки ЗДО, ознайомившись із класифікацією жінок-керівниць на «квочок» та «хижачок», зізналися, що вони можуть бути як «квочками», так і «хижачками» залежно від ситуації на роботі та проблем, які необхідно вирішувати. І вони були абсолютно праві.

Успішно «зайшла» вправа «Батон», метою якої було проаналізувати розподілення часу на різні сфери життєдіяльності, баланс реального і бажаного.

З’ясувалося, що професійна діяльність забирає найбільше часу. Логічним продовженням стала діагностична робота за методикою «Самоменеджмент: як добре ви справляєтеся зі своєю роботою?»

Як і на тренінгу з директорками ЗЗСО, ЦТДЮ шквал позитивних емоцій викликала вправа «Експрес-тест – три хвилини», при виконанні якої переконалися, що люди дуже часто не керуються інструкцією, а «стрімголов» йдуть на пролом. Вправа розкрила важливість концентрації уваги та мобілізації психічних здібностей, що не є завжди можливим у випадку втоми чи показників вигорання.

Психолог Ірина Огорілко надала директоркам декілька рекомендацій щодо збалансування своїх ролей на роботі та вдома. Учасниці тренінгу активно обговорили їх та доповнили своїми власними «рецептами».

Робота з метафоричними асоціативними картками «Дворики. З гумором про головне» підказала керівницям ЗДО, де можна знайти внутрішні ресурси.

Рефлексією тренінгу було спільне оповідання на тему «Яка вона – сучасна директорка закладу освіти», разом складене на основі вибраних метафоричних асоціативних карток.

Психолог Прилуцького центру ПРПП Ірина Огорілко дякує учасницям тренінгу за позитивне налаштування та активне виконання усіх запропонованих вправ. Ресурс отримали як учасниці, так і тренер.