Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Замовлення консультаційЗамовлення консультацій

Консультацію можуть замовити працівники закладів освіти м.Прилуки



Анонси подій

Опублікувати в соціальних мережах

Відвідування сайту

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Інтервізія фахівців психологічної служби

Опубликовано 26.08.2024

Уже  традиційно перед початком нового навчального року КУ «Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Прилуцької міської ради для освітян міста організовує заходи з неформальної освіти з метою обговорення основних нормативних документів в галузі освіти, підняття проблемних питань та пошуку шляхів їх вирішення.

Цього року засідання професійних спільнот педагогічних працівників проводяться в рамках інтерактивного майданчику «2024-2025 навчальний рік – рік сміливих кроків та психологічної стійкості» трьома локаціями.

23 серпня 2024 року було організовано виїзне засідання професійних спільнот «Професійна майстерка «Психологічний інтерактив»» для практичних психологів ЗДО та «Соціально-психологічної платформи комунікацій  «Генерування ідей, навчання та поширення практик»» для практичних психологів та соціальних педагогів ЗЗСО, ЦТДЮ.

Дата проведення зустрічі співпала з Днем Державного прапора України. Щоб відчути красу і велич синьо-жовтого стягу як символу свободи та незалежності, фахівці психологічної служби розмістили на своїй локації український прапор. І нехай він завжди розвивається над кожним українським містом та селом як знак перемоги над загарбником!

Тематика виїзної локації: «Інтервізія як інструмент підвищення компетентності та ефективності професійної практики фахівців психологічної служби задля забезпечення ментального здоров’я учасників освітнього процесу».

В ході офлайн зустрічі було розглянуто ряд актуальних питань. Психолог Прилуцького центру ПРПП Ірина Огорілко обговорила з практичними психологами та соціальними педагогами закладів освіти міста методичні рекомендації «Пріоритетні напрями роботи психологічної служби в системі освіти України у 2024-2025 навчальному році» (лист ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти  № 28/08-1233 від 08.08.2024).

Також психолог Центру ознайомила учасників зустрічі з ходом реалізації проєкту Австрійської агенції з питань міжнародної співпраці в освіті і науці (OeAD) «Безпечний простір», який спрямований на професійне зростання та емоційну підтримку педагогів.

Протягом літнього періоду фахівці психологічної служби брали участь у проєктах щодо забезпечення ментального здоров’я учасників освітнього процесу, про що розповіли своїм колегам. Такий обмін інформацією у форматі інтервізії сприяє підвищенню компетентності та ефективності роботи психологічної служби в закладах освіти.

Актуальним залишається і питання про запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладах освіти, організацію роботи з реагування на випадки булінгу (цькування). Про це також поговорили, наголосивши на тому, що дане питання ретельно вивчається під час проведення інституційного аудиту.

Фахівці психологічної служби з учасниками освітнього процесу часто проводять тренінги. А для цього свій професійний кейс постійно треба оновлювати. Саме з цією метою відпрацювали вправи-руханки та ігри-розминки на взаємодію «Моя бразильська бабуся…», «Міссіс Мамбл», «Дерево і лось», «Пінгвіни і фламінго», «Мишка, хатка, ураган» та інші.

Щоб організувати серпневу зустріч у форматі виїзної локації довелося активно попрацювати. На слова особливої подяки заслуговують Світлана Волобуєва (ЗЗСО № 9), Олена Клугман (ЗДО № 26), Юлія Кожукало (ЗЗСО № 14). І звичайно хочеться подякувати усім практичним психологам і соціальним педагогам, які підтримали таку ініціативу психолога Центру ПРПП Ірини Огорілко.

Було активно, інформативно, корисно, комфортно, весело, позитивно, ресурсно, тепло, сонячно! Під час війни такі слова ми вживаємо не часто, але так хочеться емоційної підтримки, щоб жити і працювати.

Таку емоційну підтримку варто отримати кожному педагогові перед початком нового навчального року, адже для професійного зростання та реалізації основних освітніх завдань необхідно, перш за все, бути психологічно стійкими.

Прилуцький центр ПРПП вітає освітян міста з новим 2024-2025 навчальним роком! Психолог Центру Ірина Огорілко бажає, щоб педагоги Прилук розпочали черговий воєнний навчальний рік психоемоційно відновленими, а керівники закладів освіти розуміли, наскільки важливим є зміцнення ментального здоров’я педагогічних працівників під час війни.