Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Замовлення консультаційЗамовлення консультацій

Консультацію можуть замовити працівники закладів освіти м.Прилуки



Анонси подій

Опублікувати в соціальних мережах

Відвідування сайту

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Молоді педагоги вчилися оволодівати техніками відновлення ресурсів

Опубликовано 12.05.2023

Проєкт професійного розвитку «Професійне зростання молодого педагога «Малими кроками до успіху» і надалі успішно реалізується КУ «Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Прилуцької міської ради.

11 травня 2023 року психолог Центру Ірина Огорілко для молодих педагогів закладів освіти міста провела тренінг «Вчимося оволодівати техніками відновлення ресурсів для педагогічних працівників».

Дана тренінгова група уже достатньо згуртована, з розвинутими навичками групової роботи, що забезпечує успішне використання активних методів взаємодії учасників тренінгів.

Педагоги орієнтовані на вклад у життя інших людей, але іноді забувають піклуватися про себе та «вкладати» у себе. Педагоги постійно перебувають у центрі виру комунікацій та мають швидко перемикатися з дітей на колег, з колег на батьків та керівництво. А значить завжди мають бути гнучкими та адаптивними навіть у непередбачуваних ситуаціях. Важлива риса, яка повинна бути у освітян, – резистентність (внутрішня стійкість та необхідність швидко відновлюватися після стресів. Разом з тим, педагог має не тільки сам вчитися швидко відновлюватися, а й навчати цього дітей.

Саме про це говорила з молодими педагогами психологиня Ірина Огорілко. Усі підібрані психологом вправи, техніки та інструменти були спрямовані на відновлення фізичних та емоційних ресурсів учасників тренінгу.

Також молоді педагоги за «Шкалою стресу Л. Рідера» діагностували ступінь психоемоційної напруги, що відчуває людина у міжособистісних стосунках та під час виконання своїх повсякденних обов’язків.

Багато говорили про стрес та про те, як важливо, змінивши свої думки й реакцію, отримати можливість цілком змінити своє відчуття і таким чином понизити рівень стресу.

Багато малювали. Це були арт-терапевтичні методи спонтанної художньої діяльності, за допомогою яких працювали із своїм емоційним станом та турбувалися про психологічне здоров’я.

Вчилися знімати м’язове напруження, позбуватися тривожності, станів «зацикленості», керувати величезним потоком інформації за допомогою хвилин інформаційної тиші.

В ході рефлексії, використовуючи метафоричні асоціативні картки, які давно стали улюбленою проективною методикою, учасники тренінгу знаходили енергію, сили, натхнення для життя, для руху, для дій.

В кінці тренінгу психолог Ірина Огорілко висловила слова сподівання, що відпрацьовані вправи допоможуть молодим педагогам залишатися у ресурсі й повертати їм відчуття опори й стабільності у стресових ситуаціях. Також психологиня подякувала учасникам тренінгу за активність, відвертість, творчість, комфортну обстановку та побажала їм віри у свої здібності та можливості.