Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Замовлення консультаційЗамовлення консультацій

Консультацію можуть замовити працівники закладів освіти м.Прилуки



Анонси подій

Опублікувати в соціальних мережах

Відвідування сайту

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Подолання освітніх втрат

Опубликовано 26.09.2023

25 вересня 2023 року Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників спільно із Управлінням Державної служби якості освіти в Чернігівській області в рамках меморандуму про співпрацю провів для педагогів закладів загальної середньої освіти онлайн-семінар-практикум з теми «Подолання навчальних втрат: стратегії та інструменти».

Модератором заходу була директор центру Світлана Чернякова, яка ознайомила учасників заходу із термінами

«освітні втрати», «освітні виклики», які на сьогоднішній день звучать дуже часто на різних освітянських форумах, конференціях, семінарах із вуст працівників МОН України, ДСЯО, педагогічних працівників та представників влади.

Пані Світлана  ознайомила педагогів закладів загальної середньої освіти м. Прилуки із дослідженнями Українського центру оцінювання якості освіти та їх посібником «Навчальні втрати: сутність, причини, наслідки та шляхи подолання», матеріалами аналітичного центру Cedos: «Освітні втрати: підходи до вимірювання та компенсації», посібником для вчителів української мови та літератури Ігоря Хворостяного «Подолання освітніх втрат з української мови та літератури. Методичні рекомендації та приклади уроків», рекомендаціями для органів державної влади, громад і безпосередньо шкіл щодо подолання освітніх втрат.

Спікерами даного заходу були працівники управління ДСЯО в Чернігівській області: директор Управління Тетяна Маханькова  та головний спеціаліст відділу інституційного аудиту Тетяна Потапова.

Тетяна Маханькова,  проаналізувала навчальні втрати та причини їх виявлення, ознайомила учасників заходу з результатами першого року загальнодержавного моніторингового дослідження якості освіти у закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану щодо визначення та відстеження результатів навчання з української мови й математики (алгебри і геометрії) учнів/учениць 6-х і 8-х класів.

Тетяна Потапова провела практикум щодо роботи вчителя на онлайн-ресурсі платформі «Всеукраїнська школа онлайн»,  завдяки якій  вчитель самостійно може відстежувати результати навчання здобувачів освіти з 10 предметів: українська мова та література, біологія,  географія, історія України, алгебра, геометрія, природознавство, фізика, хімія, англійська мова шляхом виконання тестів, що дасть змогу покращити якість навчання з даних предметів, розвивати вміння працювати з інформаційними ресурсами, підготуватися до наступних моніторингових досліджень (другий етап – у травні 2024 року; третій етап – у травні 2025 року), ЗНО (НМТ) та головне – не допустити й подолати освітні втрати.

В онлайн-семінарі-практикумі взяла участь заступник начальника управління освіти Прилуцької міської ради Валентина Ходюк, яка спільно з модератором заходу Світланою Черняковою  підвела підсумок щодо методів подолання освітніх втрат та наголосила на спільній роботі всіх стейхолдерів з вивчення даної проблеми та шляхів її вирішення.

Прилуцький центр професійного розвитку щиро дякує за співпрацю і проведення даного заходу управлінню ДСЯО в Чернігівській області.