Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Замовлення консультаційЗамовлення консультацій

Консультацію можуть замовити працівники закладів освіти м.Прилуки



Анонси подій

Опублікувати в соціальних мережах

Відвідування сайту

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Серпнева онлайн-зустріч з фахівцями психологічної служби закладів загальної середньої та позашкільної освіти міста

Опубликовано 22.08.2023

22 серпня 2023 року у форматі zoom-конференції відбулася серпнева зустріч з фахівцями психологічної служби прилуцьких ліцеїв та Центру творчості дітей та юнацтва. Основним спікером зібрання була психолог КУ «Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Ірина Огорілко. Основне, про що говорили, – актуальні питання діяльності психологічної служби закладів освіти у 2023-2024 навчальному році.

З огляду на трагічні події у Чернігові 19 серпня у роботу професійної спільноти практичних психологів та соціальних педагогів ЗЗСО, ЦТДЮ було внесено певні зміни. Планувалося в рамках серпневих панельних зустрічей для фахівців психологічної служби провести дводенну тренінгову сесію «Як зробити школу чутливою до психологічного здоров’я» на базі ліцею № 6, де тренери Юлія Назарина та Ірина Бурдюг в рамках проєкту «Психологічне та соціально-емоційне навчання для українських шкіл» здійснили у своєму закладі освіти навчальне впровадження тренінгової програми «Коли світ на межі змін: школа, чутлива до психічного здоров’я».

При першій же нагоді практичні психологи та соціальні педагоги саме у тренінговому форматі отримають нові знання та відпрацюють необхідні уміння та навички з питань надання психосоціальної допомоги учасникам освітнього процесу, так як дане завдання для психологічної служби є одним із пріоритетних у 2023-2024 навчальному році.

В ході онлайн-зустрічі назвали усі нормативно-правові документи, які є чинними і на які необхідно спиратися при забезпеченні психологічного супроводу учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні.

Звернули увагу на те, що фахівцям психологічної служби необхідно виступити на засіданнях серпневих педагогічних рад зі зверненням до вчителів про те, шо починати 2023-2024 навчальний рік варто з побудови психологічно безпечного освітнього середовища в учнівських колективах, що буде позитивно впливати на психоемоційний стан здобувачів освіти та підвищить якість засвоєння знань.

Учасники онлайн-зустрічі активно включалися в розмову про власний досвід того, яким чином вони мобілізували свою роботу в напрямку надання психологічної підтримки і допомоги усім учасникам освітнього процесу та організації необхідної їм корекційної, реабілітаційної і соціально-педагогічної допомоги задля подолання пережитої травми воєнних подій, особливо внутрішньо переміщеним особам  та сім’ям військовослужбовців.

Також наголосили на тому, що не менш актуальними залишаються напрямки роботи, зазначені у ст. 76 Закону України «Про освіту» та «Положенні про психологічну службу у системі освіти України».

Практичні психологи та соціальні педагоги активно жваво та емоційно обговорили актуальні питання щодо нормативів чисельності фахівців психологічної служби, оплати «годин психолога», сумісництва.

В кінці зустрічі Ірина Огорілко побажала фахівцям психологічної служби бути емоційно сильними, професійно підкованими, умотивованими та психологічно резильєнтними. Колеги побажали один одному скорішого живого спілкування для оновлення практичних кейсів з надання психологічної підтримки та допомоги дорослим та дітям.