Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Замовлення консультаційЗамовлення консультацій

Консультацію можуть замовити працівники закладів освіти м.Прилуки



Анонси подій

Опублікувати в соціальних мережах

Відвідування сайту

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Тренінг «Жіноча влада» для директорок ЗЗСО, ЦТДЮ

Опубликовано 26.04.2023

Бути жінкою в нашому світі – це задача з зірочкою. А якщо ще жінка є керівницею, начальницею, директоркою...А тут ще й війна. Вона ускладнила правила гри та підвищила ставки. Жінки, як і раніше, мають працювати, вести побут, піклуватися про дітей. Але тепер це все на тлі тривоги за близьких, страху перед майбутнім та тотальної невизначеності сьогодення.

В чому сила жіночої суті? Як віднайти її в собі і прийняти? Як віднайти ресурси, які допоможуть творити нове життя в новій реальності?

Легко, цікаво, у комфортній, дружній атмосфері поговорили про це директорки закладів загальної середньої освіти №№ 1, 5, 9, 10, 12, 14 та Центру творчості дітей та юнацтва під час тренінгу «Жіноча влада», який 25 квітня 2023 року провела для них психолог КУ «Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Ірина Огорілко.

Учасниці тренінгу спочатку говорили просто про жінку, потім – про жінку-директорку. В ході виконання вправи «Стереотипи: зізнання» висловили почуття щодо власних статевих ролей, завершивши речення «Я рада, що я жінка, адже…» та «Я не хотіла би бути чоловіком, адже…»

Вправа «Я люблю себе, навіть коли…» вимагала від учасниць уміння малювати себе, аналізувати свої плюси-мінуси та розуміння необхідності добре ставитися до себе за будь-яких обставин.

Психолог ознайомила учасниць із особливостями мотивації професійної діяльності у жінок-керівниць, із класифікацією їх на «квочок» та «хижачок». Цікавими і несподіваними були погляди учасниць тренінгу на те, яка вона – сучасна директорка?

У житті найважливішими навичками є вміння знайти баланс між важливими речами та вмінням будувати відносини з людьми. А оскільки все у світі динамічно, то розвиток і підтримка цих навичок – це процес, постійна робота. І якщо ми хочемо жити наповненим життям, то кожен день нам доведеться свідомо вибирати, чим ми будемо наповнювати наше життя і як будемо його розвивати. Поговоривши про це, виконали вправу «Батон», метою якої було проаналізувати розподілення часу на різні сфери життєдіяльності, баланс реального і бажаного.

З’ясувалося, що професійна діяльність забирає найбільше часу. Логічним продовженням стала діагностична робота за методикою «Самоменеджмент: як добре ви справляєтеся зі своєю роботою?»

Шквал позитивних емоцій викликала вправа «Експрес-тест – три хвилини», при виконанні якої переконалися, що люди дуже часто не керуються інструкцією, а «стрімголов» йдуть на пролом. Вправа розкрила важливість концентрації уваги та мобілізації психічних здібностей, що не є завжди можливим у випадку втоми чи показників вигорання.

Психолог Ірина Огорілко надала директоркам декілька рекомендацій щодо збалансування своїх ролей на роботі та вдома.

Знаходити внутрішній ресурс допомогли метафоричні асоціативні картки «Дворики. З гумором про головне», які використовувалися при виконанні вправи «Створення безпечного місця».

Рефлексією тренінгу було спільне оповідання на тему «Яка вона – сучасна директорка закладу освіти», разом складене на основі вибраних метафоричних асоціативних карток «Хороша погана дівчинка».

Психолог Прилуцького центру ПРПП Ірина Огорілко дякує учасницям тренінгу за позитивний фідбек.