Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Замовлення консультаційЗамовлення консультацій

Консультацію можуть замовити працівники закладів освіти м.Прилуки



Анонси подій

Опублікувати в соціальних мережах

Відвідування сайту

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Учителі іноземної мови ЗЗСО формували позитивне мислення задля профілактики професійного вигорання

Опубликовано 01.11.2023

01 листопада 2023 року психолог КУ «Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Ірина Огорілко провела тренінг «Профілактика професійного вигорання педагога шляхом формування позитивного мислення» для учасників професійної спільноти вчителів іноземної мови закладів загальної середньої освіти.

Даний тренінг уже був двічі апробований. Вчителі іноземної мови склали третю тренінгову групу, з якою працювала психолог Центру ПРПП з тематики професійного вигорання.

В ході інтерактивної роботи розлого говорили про професійне вигорання, зокрема про його попередження.

Усі тренінгові вправи мали за мету формувати позитивне ставлення вчителів до власної педагогічної діяльності; навчали технікам розвитку позитивістського мислення у контексті педагогічної діяльності; розвивали уміння знімати психоемоційне напруження, знервованість у процесі роботи з учасниками освітнього процесу; вчили оволодінню навичками глибокого пізнання і розуміння своїх емоцій та переживань. Загалом, психологиня вчила учасників тренінгу попереджати передумови для професійного вигорання та позитивно мислити на фоні психоемоційних проблем професійного характеру.

Учасники тренінгу переглядали відеоролики (інформаційний та мультфільм); діагностували у себе рівень показників синдрому вигорання – емоційного виснаження, деперсоналізації, редукції особистих досягнень (спробували оцінити ризик власного вигорання); проаналізували чинники, які заважають отримувати задоволення від роботи.

Позитивні емоції викликала вправа «Ідеальна виробнича ситуація». Психолог запропонувала уявити, що педагоги самі створюють усі необхідні умови для хорошої роботи, та описати ідеальну ситуацію для своєї педагогічної діяльності. Потім визначилися, які із запропонованих ідей абсолютно реально можна впровадити? Учасники тренінгу були з різних закладів освіти, але бачення ідеальної виробничої ситуації було однаковим – комфортна психологічна обстановка, трикутник «діти – вчителі – батьки», оплата праці, стимулювання, матеріально-технічне забезпечення, організація колективного відпочинку тощо.

         Психолог активно використовувала метафоричні асоціативні картки, бо вправи з їх використання завжди позитивно сприймаються учасниками тренінгів. Обрані педагогами картки допомогли дати відповіді на запитання «Що робить мене вразливим?» Спочатку обміркували власні рамки, обмеження та обставини, які посилюють дію стресових чинників та сприяють виникненню професійного вигорання. Повторний вибір карток підказав ресурсний шлях, яким варто пройти, щоб стати менш вразливими до професійного вигорання.

У кінці тренінгу психолог роздала його учасникам пам’ятки щодо оволодіння технікою позитивного мислення.

Рефлексією тренінгу була вправа, в ході якої вчителі іноземної мови продовжували речення «За що моя робота може подякувати мені?» Це було емоційно, позитивно, відверто, весело.

Даний тренінг був проведений психологом Центру ПРПП Іриною Огорілко для вчителів однієї професійної спільноти. Це було цікаво, адже учасники викладають один предмет (у даному випадку англійську мову), мають багато спільних професійних інтересів та питань, які потребують обговорення серед колег-однодумців.

Приємно відзначити, що ті, хто прийшов на тренінг, зробили це з власного бажання, розуміючи, що їм варто опрацювати тему профілактики професійного вигорання. Це не значить, що усі вони перебувають у стадії вигорання. Це лише є свідченням того, що вчителі розуміють, наскільки важливо знати, звідки береться вигорання, як налаштовуватися на позитивне бачення ситуацій сьогодення на роботі та по життю.

Психолог Ірина Огорілко дякує учасникам тренінгу за зворотний зв'язок, за відвертість, за ресурсність.