Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Замовлення консультаційЗамовлення консультацій

Консультацію можуть замовити працівники закладів освіти м.Прилуки



Анонси подій

Опублікувати в соціальних мережах

Відвідування сайту

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Заняття психологічної студії «Art простір»

Опубликовано 02.06.2023

Психолог КУ «Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Прилуцької міської ради Ірина Огорілко у різні способи намагається опікуватися психологічним станом працівників Центру та створювати емоційно комфортну обстановку для реалізації завдань Центру ПРПП. Для своїх колег вона започаткувала роботу закритої психологічної студії «Art простір».

Чому закритої? Бо її учасниками є лише працівники Центру та голова МК профспілки працівників освіти і науки України Тетяна Заголій, яка завжди підтримує Центр ПРПП та бере участь в усіх заходах установи.

Чому психологічної? Бо усі заняття студії носитимуть суто психологічний характер. Як відомо, арт-терапія – це терапія мистецтвом. Мистецтво буде посередником, через нього відбуватиметься комунікація з емоціями та почуттями. Все це буде допомагати знімати психічну напругу і стрес, долати тривожність і страхи, агресію та імпульсивність, а також гармонізувати внутрішній стан учасників.

Чому «Art простір»? Бо це буде простір творчості, психологічного комфорту та гарного настрою. Ну і звичайно відвертості.

Можливості арт-терапії безмежні. Форми і види роботи різноманітні. Заняття не будуть однаковими. На кожній такій зустрічі працівники Центру будуть пробувати щось нове, цікаве, захоплююче і надихаюче.

Психологиня не складала перспективний план та тематику зустрічей. Більшість зустрічей будуть спонтанними. Проводитимуться за потреби, під настрій, під натхнення, під якусь подію. Ще невідомо, як часто це буде. Усе буде залежати тільки від працівників Центру. Усі сподіваються, що відчують, коли настав час зустрічі у форматі закритої психологічної студії «Art простір».

Разом визначилися із правилами роботи психологічної студії. Вирішили, що в «Art просторі» мають право на таке: на помилки, на експерименти, на пошук, на самобутність, на просте і складне, на зрозуміле та дивне, на потрібне та зайве, на те, що існує і фантастичне.

02 червня 2023 року на першій зустрічі закритої психологічної студії «Art простір» створювали артбуки.

Що ж таке артбук? Артбук – це книга, зроблена своїми руками. У артбук вносять нотатки про плани на майбутнє або описують враження про прожитий день, фіксують відвідані за день думки або цитати, які сподобалися. Сторінки рукотворної книги заповнюються малюнками, які можуть бути схематичними або з детальним промальовуванням. Головне, щоб картинка відображала суть переживань і передавала настрій. Можна вклеїти вирізаний з журналу фото, марку, листочки засушених рослин, чеки з кафе, в якому пройшла романтична або просто сімейна вечеря, або квитки на якийсь цікавий захід та багато іншого.

Учасники психологічної студії визначалися, якою буде основа артбука. Рукотворну книгу кожен оформляв і робив по-своєму. При роботі використовувалися яскраві, контрастні кольори. Записи робилися не тільки по горизонталі, але і в різних напрямках, прямі або хвилясті. Варіювали зі шрифтами і розміром літер. Сторінки доповнювали різними вклеєними предметами, робили колажі, застосовували різні оформлювальні елементи.

Кожний створив ексклюзивну обкладинку. Вона відображала суть розміщеної в книзі інформації, передавала загальний настрій. В оформленні обкладинки і артбука була важлива концепція і основний задум.

Надскладним було кожному визначитися з темою артбука. Спочатку озвучили усе те, що є для учасників сьогодні важливим, над чим думаємо, що переживаємо, що хвилює, чого потребуємо.

Разом із психологом працівники Центру визначилися, якою може бути тематики артбуків, щоб потім вибрати щось особисто для себе. Ось теми, на думку учасників психологічної студії, над якими варто зараз попрацювати: артбук моєї стійкості; артбук оптимістки; артбук моїх ідей; артбук думок і дій; артбук, що стверджує життя; артбук «Живи тут і зараз»; артбук моєї мрії; артбук «Упіймати натхнення»; артбук пошуку себе; артбук «Зрозуміти себе»; артбук «Вітаміни та цукерки»; артбук створення нового; артбук моєї відпустки; артбук особистісного зростання; артбук «Крила професійні»; артбук «Моє життя в словах і картинках»; артбук «З Україною в серці»; артбук «Слова, які я хочу почути»; артбук «Щось про людей, яких я хочу побачити»; артбук «Те, що хочу запам’ятати про цей час»; артбук «Почуття, які хочу передати паперу».

Артбук – це відображення індивідуальності, а не дотримання чітких правил. Тому кожний «творив» так, як йому підказувало серце, бо артбук – це своєрідна версія себе через призму емоцій та почуттів.

Експериментували, зображали як позитивні, так і негативні стани та травматичні переживання, інтегрували різні матеріали для творчості та стилі зображення реальності, проявляли волю та бажання відтворити все у візуально вільних образах.

По закінченню виготовлення артбуків учасники презентували свої «шедеври». Показували артбуки усі, представляли зміст – по бажанню.

Робота закритої психологічної студії «Art простір» відбувалася під релаксаційний музичний супровід.

По закінченню психолог Центру Ірина Огорілко виразила свої сподівання, що перша психотерапевтична сесія закритої психологічної студії«Art простір» стала для її учасників відкриттям себе. І нехай виготовлені артбуки будуть для працівників Прилуцького центру ПРПП власним психологом та місцем спокою і відновлення.