Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Замовлення консультаційЗамовлення консультацій

Консультацію можуть замовити працівники закладів освіти м.Прилуки



Анонси подій

Опублікувати в соціальних мережах

Відвідування сайту

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Громадська акредитація закладів загальної середньої освіти

Опубликовано 19.01.2023

19 лютого 2023 року у рамках реалізації меморандуму про співпрацю Прилуцького центру професійного розвитку педагогічних працівників з управлінням Державної служби якості освіти у Чернігівській області проведено онлайн-бліц-інфо на тему «Громадська акредитація закладів загальної середньої освіти» для керівників закладів освіти м. Прилуки.

Розпочалася онлайн зустріч щирими привітаннями, які лунали з вуст начальника управління Державної служби якості освіти у Чернігівській області Тетяни Маханькової, на адресу освітян Прилуцької громади. Пані Тетяна зазначила, що дане питання громадської акредитації закладу освіти – нове та досить актуальне, це вид зовнішнього оцінювання закладу загальної середньої освіти щодо ефективності внутрішньої системи забезпечення якості освіти та забезпечення досягнення здобувачами освіти результатів навчання, передбачених освітніми програмами і стандартами освіти.

Ірина Усік, заступник начальника управління Державної служби якості освіти у Чернігівській області, ознайомила учасників заходу із проведенням громадської акредитації закладу освіти як одного із видів зовнішнього оцінювання закладу загальної середньої освіти та порівняла його із проведенням інституційного аудиту. Пані Ірина дала вичерпні відповіді на питання: Що таке громадська акредитація закладу освіти? Для чого її проводять і за чиєї ініціативи? Якою буде методика перевірки та хто її розробляє, який документ отримає заклад після її проведення? та інші.

В’ячеслав Кирда, головний спеціаліст-юрисконсульт управління Державної служби якості освіти у Чернігівській області, звернув увагу учасників заходу на нормативно-правову базу, яка визначає проведення громадської акредитації закладів освіти, детально опрацював з учасниками зустрічі Статтю 49 Закону про освіту та наказ Міністерства освіти і науки України від 26.01.2022 № 66 «Про затвердження Порядку акредитації та ведення реєстру громадських фахових об’єднань, інших юридичних осіб, що здійснюють незалежне оцінювання якості освіти та освітньої діяльності закладів загальної середньої освіти», розкривши питання – хто може здійснювати громадську акредитацію закладу освіти.

До заходу долучилася заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Шкуренко, яка переконана, що питання громадської акредитації закладу освіти – це нова зовнішня процедура оцінювання якості освіти, яка скоро увійде в практику освітян, як інституційний аудит, тому директорам закладів освіти обов’язково слід ознайомитися із даною процедурою.

На важливості проведення даного заходу з неформальної освіти наголосила Світлана Чернякова, директор Прилуцького центру професійного розвитку педагогічних працівників, яка наголосила, що дана зустріч значно розширила компетентності стратегічного управління закладом освіти, компетентності забезпечення якості освітньої діяльності та функціонування системи забезпечення якості освіти директорів закладів загальної середньої освіти м. Прилуки відповідно до професійного стандарту «Керівника (директора) закладу загальної середньої освіти» та подякувала працівникам управління Державної служби якості освіти у Чернігівській за проведений захід та тісну співпрацю з центром професійного розвитку.