Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Замовлення консультаційЗамовлення консультацій

Консультацію можуть замовити працівники закладів освіти м.Прилуки



Анонси подій

Опублікувати в соціальних мережах

Відвідування сайту

Комунальна установа "Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників" Прилуцької міської ради Чернігівської області

Фахівці психологічної служби закладів дошкільної освіти продовжили навчання за програмою ВООЗ «Важливі навички в періоди стресу»

Опубликовано 15.03.2024

Програма ВООЗ «Важливі навички в періоди стресу» – це програма з управління стресом, розроблена для того, щоб навчити людей краще справлятися з несприятливими обставинами.

Фахівці психологічної служби закладів освіти міста під керівництвом супервізорів опрацювали програму протягом січня-лютого-березня 2024 року.

14 березня 2024 року практичний психолог ДНЗ КТ № 26, тренер-фасилітатор, супервізор Олена Клугман провела другу зустріч тренінгової групи самодопомоги за програмою ВООЗ «Важливі навички в періоди стресу», до складу якої входять практичні психологи закладів дошкільної освіти.

Учасники навчання з минулої зустрічі мали домашнє завдання з опрацювання цінностей. Обговорення власних цінностей було дуже глибоким, адже практичні психологи дошкілля підійшли до виконання даного завдання дуже серйозно, усвідомлено, щиро та відверто.

Виконували вправи на заземлення. Тренерка Олена Клугман пояснила колегам, що заземлення є особливо корисним під час стресових ситуацій та емоційних бурь. Можемо практикувати заземлення, маючи всього одну-дві хвилини.

Багато говорили про те, як важливо бути добрим до себе та до оточуючих. Необхідно звертати увагу на свій біль та біль інших людей і реагувати на нього з добротою; відчіплюватися з гачка недобрих думок, звертаючи на них увагу і називаючи їх. Якщо ми добрі до себе, у нас буде більше енергії, щоб допомагати іншим, і більше натхнення, щоб проявляти до них доброту.

«Створюємо простір» – таку назву має останній розділ програми, який учасники тренінгової групи також активно опрацювали.

Ознайомившись з усіма практиками програми «Важливі навички в періоди стресу», фахівці психологічної служби чітко усвідомили, що програма не вирішить усіх наших проблем, але вона допоможе подивитися на них зовсім по-іншому. Важливою є регулярна практика. Запам’ятали шість основних кроків, які необхідно пройти відповідно до даної програми: заземляємося, відчіпляємося з гачка, діємо згідно з власними цінностями, проявляємо доброту, створюємо простір.

Під час роботи активно використовувалися посібники «Важливі навички в періоди стресу: ілюстроване керівництво», які отримали фахівці психологічної служби для постійного користування.

Після повного опрацювання програми, учасники тренінгової групи спробували прості тренувальні медитації за методикою майндфулнес як усвідомленого навчання.

Також Олена Клугман ознайомила своїх колег зі «Щоденником гарного самопочуття на 14 днів», надала 7 порад гарного самопочуття. Зокрема, думати про добре, гарно висипатися, робити фізичні вправи, любити один одного, грати і розважатися, добре працювати, правильно харчуватися.

Рефлексією зустрічі було використання арт-терапевтичного методу «Малювання мандали». Такі творчі процеси завжди викликають у фахівців психологічної служби позитивні емоції та надають ресурс.

Під час навчального заняття психолог Прилуцького ЦПРПП Ірина Огорілко виконала роль модератора, організувавши активний діалог, під час якого фахівці психологічної служби поділилися враженнями від навчальних занять.

Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників щиро дякує практичному психологу ДНЗ КТ № 26 Олені Клугман за роботу з тренінговою групою самодопомоги для практичних психологів ЗДО, за надані фахівцям психологічної служби дошкілля матеріали для практичного використання як у професійній діяльності, так і в повсякденному житті.